SCHIMMELDIAGNOSTIEK

Schimmelnagels zijn een veel voorkomend probleem. 

1 op de 4 Nederlanders heeft een schimmelnagel, in de volksmond ook wel kalknagels genoemd. Schimmels gebruiken keratine als voedsel, een stof die voornamelijk voorkomt in onze huid, haren en nagels. Bij de mens komt de schimmel het meest voor op de voet. Er zijn schimmels die voornamelijk de huid infecteren en schimmels die met name de nagelplaat aantasten.


Een schimmelnagel begint meestal aan de rand van de nagel. Voor de nagel van de voet is dat meestal op de plaats waar de schoenen druk uitoefenen op de nagel en zo een beschadiging van de nagel kunnen veroorzaken.

De voornaamste bron van besmetting zijn plaatsen waar veel mensen op blote voeten rondlopen, zoals zwembaden, sauna’s en douchevloeren van de sportschool.


Naast het feit dat schimmelnagels er niet bepaald mooi uitzien, zijn ze ook nog eens besmettelijk. Zo kan het van één nagel op de andere nagels gaan of op de huid van de voeten gaan zitten, zodat voetschimmel ontstaat. U kunt de schimmels doorgeven aan bijvoorbeeld gezinsleden of uw partner. Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf!


Het is alleen echter niet altijd duidelijk te zien of het om een schimmelnagel gaat of niet. Het is daarom goed om een stukje nagel te laten testen op de aanwezigheid van schimmels.

Wist u dat gemiddeld 70% van de geteste nagels inderdaad een schimmel bevat en de overige 30% een andere nagelafwijking blijkt te zijn? Er zijn afwijkingen die sprekend op een schimmelnagel lijken, visueel bepaald. Maar als u iets anders heeft dan schimmels, heeft maandenlange behandeling met antimycotica (middelen tegen schimmels) absoluut geen zin. Toch gebeurt dit vaak.


In mijn praktijk heeft u de mogelijkheid om een stukje nagel te laten testen op de aanwezigheid van schimmels.

Ik heb hiervoor speciaal de cursus 'schimmeldiagnostiek' gevolgd.

Hoe gaat het in zijn werk?

Ik neen een stukje nagel af en stuur dit in een buisje op naar het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen. Hier wordt het nagelmonster onderzocht op de aanwezigheid van schimmel. Ik ontvang de uitslag in circa 10 dagen.

Gaat het inderdaad om een schimmelnagel, dan kan de behandeling gestart worden. U krijgt tevens advies in het verzorgen van de nagels en, helemaal belangrijk, hoe u in de toekomst kunt voorkomen dat u weer last krijgt van schimmelnagels en/of voetschimmel.

Voor de behandeling van schimmelnagels heeft u veel geduld nodig. Een teennagel groeit gemiddeld 1 mm per maand. Een grote teennagel heeft dus zo'n 12 maanden nodig om volledig te genezen. Hoe eerder u erbij bent, des te sneller u er vaak ook weer vanaf bent.


Vergoeding:

De kosten van het onderzoek in het laboratorium worden door elke zorgverzekeraar vergoed. (buiten het eigen risico). De kosten van mijn werk (afname, administratie en behandelplan) worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Na ruim een week hoort u de uitslag met een advies voor behandeling van nagels/huid en voor de behandeling van uw schoenen en sokken om herbesmetting te minimaliseren. Uw huisarts ontvangt altijd een uitslag zodat er gekeken kan worden naar het juiste zorgtraject en welke middelen er ingezet gaan worden.

€ 60,00